Hieronder vind je een klein, maar boeiend woordje uitleg over de kunstenaars waarvan één of meerdere schilderwerken gebruikt zijn om onze accessoires leven in te blazen.

image-149131-mucha_Woman_withe_daisies.jpg
image-149132-zodiac-1896.w640.jpg
image-149132-zodiac-1896.w640.jpg
ALPHONSE  MUCHA
Hoewel zijn begincarrière armoedig en moeizaam begint, groeit hij uit tot een van de belangrijkste Art Nouveau kunstenaars. Zijn uitzonderlijke stijl maakt zijn verzameling posters, ansichtkaarten en schilderijen zeer populair rond 1900. Alfons Maria Mucha werd op 24 juli 1860 geboren in Ivancice, Tsjechië. 

Er is niet veel bekend over de jeugd van Alfons Mucha, behalve dat hij opgroeide in een armoedige Tsjechische streek. Hij verdiende aanvankelijk zijn geld als koorknaap en schilder. Tijdens zijn vroege carrière vergaapte hij zich aan de kunst die hij zag in kerken en hij stelde zichzelf als doel om zelf ook kunstschilder te worden. Zijn vader wilde dat hij secretaris werd bij de lokale rechtbank, maar Mucha weigerde dit en verliet in 1877 op 17 jarige leeftijd zijn huis om te schilderen in het Weense Ringtheater. Er brak in 1881 echter een brand uit in de schouwburg en Mucha werd werkloos.

Vier jaar later ging Mucha een kunstopleiding volgen aan de Münchense kunstacademie. Nadat hij in 1887 afstudeerde, verhuisde Mucha naar Parijs, destijds het artistieke hart van Europa. Hier leidde de kunstenaar opnieuw een armoedig bestaan. Hij maakte illustraties voor kranten en boeken en wist zo net rond te komen. In deze periode deelde hij tijdelijk een studio met de Franse kunstenaar Paul Gauguin.

Op 1 januari 1895 presenteerde Alfons Mucha zijn nieuwe revolutionaire kunststijl aan de Parijse kunstliefhebbers. Tot die tijd was het impressionisme, waarin schilders een onmiddellijk beeld schetsten van wat zij op het eerste gezicht zagen, populair in de artistieke kringen van Parijs. De stijl van Mucha week hiervan af, omdat Mucha zijn afbeeldingen, vooral vrouwfiguren, aandikte met bloemen en sierkrullen. Zijn kunst werd vrijwel direct populair en hij stond vooraan de Art Nouveau beweging, die zich afzette tegen de gevestigde kunstorde.

Tussen 1904 en 1921 ging hij regelmatig naar New York, waar hij behangpatronen en theaterdecors ontwierp. In de jaren ’20 en ’30 bleef hij echter in zijn thuisland Tsjechië, dat na het Verdrag van Versailles 1918 samen met Slowakije onafhankelijk was geworden van Oostenrijk-Hongarije. Toen de Duitsers in 1939 Tsjecho-Slowakije binnenvielen, werd Mucha opgepakt door de Gestapo. Hij werd ondervraagd en weer vrijgelaten, maar stierf kort daarna, op 14 juli 1939

image-149136-amandelbloesem-vincent-van-gogh.w640.jpg
image-149136-amandelbloesem-vincent-van-gogh.w640.jpg
Vincent Van Gogh
Was een Nederlands kunstschilder, geboren in Zundert. Als Vincent 16 jaar is (1869) gaat hij voor het eerst aan het werk bij de kunsthandel Goupil & Co. in Den Haag. Tijdens de zeven jaar dat Vincent in de kunsthandel werkte heeft hij zijn liefde voor schilderijen met landschappen ontwikkeld. In 1885 gaat hij studeren aan de kunstacademie in Antwerpen en zal uiteindelijk nooit meer in Nederland terugkomen. Na 3 maanden breekt hij zijn studie af en gaat in Parijs bij zijn lievelingsbroer Theo wonen.
Hij komt in aanraking met de school van Barbizon. In februari 1888 verhuist Vincent naar Arles in Zuid Frankrijk en maakt daar de later beroemd geworden schilderijen als zonnebloemen, gele huis, slaapkamer enz.
Hij woont er in het "Gele Huis'  samen met Paul Gauguin. Na een ruzie met Gauguin snijd hij een stuk van zijn oor af. Vincent is geestelijk dan al ziek en er volgen een aantal ziekenhuisopnames. In mei 1890 verlaat Vincent de inrichting, verblijft kort bij zijn broer in Parijs maar reist dan door naar Auvers-sur-Oise. Op 27 juli schiet Vincent zichzelf in de borst en hij overlijdt op 29 juli 1890 in de armen van zijn broer Theo en ligt begraven in Auvers-sur-Oise.
Zijn werk valt onder het postimpressionisme, een kunststroming die het negentiende-eeuwse impressionisme opvolgde.
image-149361-foto6.jpg
Degas
Was een Frans impressionistisch schilder en beeld-
houwer. De schilderkunst van Degas behoorde tot het impressionisme en realisme. Hij was vooral gekend
door zijn beroemde balletscènes. Later, ten gevolge van een oogaandoening leefde hij teruggetrokken en begon hij te beeld- houwen. Er ontstonden tientallen beelden van balletdanseresjes. Tussen 1909 en 1911 staakte hij, vrijwel blind geworden, elke artistieke activiteit. Hij overleed op 83-jarige leeftijd.
image-149363-Renoir_-_The_Two_Sisters,_On_the_Terrace.w640.jpg
Renoir
Pierre- Auguste Renoir was een Frans impressionistische kunstschilder . Zijn vroege werken waren typisch impressionistische momentopnamen van het echte leven, vol sprankelende kleur en licht. Tegen het midden van de jaren 1880, echter, had hij gebroken met de beweging naar een meer gedisciplineerde, formele techniek van toepassing op portretten en figuurstukken, vooral van vrouwen

Renoir was zulk een gepassioneerd schilder dat hij zelfs bleef schilderen toen hij op oudere leeftijd ernstige artritis leed. Renoir schilderde toen met de borstel vastgebonden aan zijn polsen.
.
image-149364-klimt1.jpg
image-149365-83c4a179123cc1c651822813644ec9ce.w640.jpg
image-149364-klimt1.jpg
Gustav Klimt
Klimt werd geboren in de buurt van Wenen in een armoedig gezin. Zijn vader graveerde goud en wellicht heeft dit Klimt beïnvloed bij zijn gebruik van goud in zijn schilderijen. Hij kreeg zijn kunstzinnige opleiding op de Weense Kunstgewerbeschule für Kunst und Industrie in de jaren 1879-1883.

In zijn begintijd werd het werk van Klimt niet gewaardeerd door de gevestigde orde, die zijn schilderijen pornografisch vond. Om zich af te zetten tegen de traditionele opvattingen richtte Klimt de Wiener Secession op, de Oostenrijkse variant van de jugendstil of de modern style.

Klimt kreeg later erkenning en werd benoemd tot eredocent van de universiteit van München en Wenen.
In zijn allegorische voorstellingen en in zijn talrijke portretten weeft hij op een ongeëvenaarde manier gestileerde kleurvlakken door elkaar als een soort patch-work.

Met een oneindige tederheid behandelt hij uitsluitend de vrouw in zijn werk. Zijn werk getuigt van een groot vakmanschap, een grote gevoeligheid en een zin voor kleur.

De Nederlandse kunstenaar Jan Toorop is een belangrijke inspiratiebron geweest voor Klimt. Het fijne spel van vloeiende lijnen is een opvallende overeenkomst tussen Toorop en Klimt. Klimt heeft grote invloed gehad op collega kunstschilders.

Het werk van Klimt is sterk verwant met dat van de Belgische symbolist Fernand Khnopff. Gustav Klimts werk bestaat vooral uit schilderijen, maar hij heeft ook muurschilderingen, tekeningen en collages vervaardigd. Diverse daarvan zijn tentoongesteld in het Secessionsgebouw.
Klimt overleed op 55-jarige leeftijd. Hij is begraven op het Hietzinger Friedhof in Wenen. Op de steen staat zijn typerende handtekening gebeiteld.

image-149370-E10075_-_kopie.w640.jpg
image-149442-Monet_canal-in-amsterdam.jpg
Claude Monet
Monet begon met schilderen bij Charles Gleyre in Parijs. In 1867 woonde hij met Renoir bij Frédéric Bazille. In de jaren daarna deelde hij een atelier in Parijs met Bazille. Vanaf waarschijnlijk 1865 had Monet een relatie met Camille Doncieux. In 1867 werd hun eerste zoon, Jean, geboren in Parijs. Het paar trouwde in de zomer van 1870.
Hun huwelijksreis brachten ze door in Trouville, maar vanwege de oorlog tussen Frankrijk en Pruisen vluchtten ze naar Londen. Via Nederland, waarvan vier maanden in Zaandam en een kort verblijf in Amsterdam, kwamen ze terug naar Frankrijk, om zich in 1871 te vestigen in Argenteuil. In deze periode werd Monet kortstondig welvarend, omdat zijn schilderijen goed verkochten.In 1878 werd de tweede zoon geboren, Michel, kort voordat de familie Monet naar Vétheuil verhuisde. In 1879 overleed Camille. Inmiddels leefde Monet ook samen met Alice Hoschedé en haar echtgenoot Ernest. Deze in die tijd ongebruikelijke verhouding leidde tot veel geruchten. In 1883 verhuisde dit huishouden met hun acht kinderen naar Giverny. In 1891 overleed Ernest, waarna Monet en Alice konden trouwen. Vanaf dat moment ontstond een welvarend huishouden. In 1911 overleed Alice, gevolgd in 1914 door Monets oudste zoon Jean. Jean was getrouwd met de tweede dochter van Alice, Blanche. Blanche zorgde als weduwe voor de ouder wordende schilder, die de grijze staar begon te ontwikkelen, waardoor Monet een rode waas ging zien
Op 86-jarige leeftijd overleed Monet aan longkanker en liet zijn bezittingen na aan zijn zoon, Michel. Het huis, de tuin en de waterlelievijver die Michel van Claude Monet had geërfd werden in 1966 door Monet's zoon geschonken aan de Académie des beaux-arts. In 1980 werden het huis en de tuin voor het publiek geopend.
image-151091-default.png
Carl Frieseke
Friesekes grootouders van vaderskant waren Duitse emigranten. Zijn moeder stierf toen hij zes was, zijn vader had een dakpannenfabriek. Hij studeerde aan het Art INstitute Chicago en vervolgens aan de  Art Students leage New York. In 1898 ging hij naar Parijs en studeerde aan de Académie Julien onder. Hij leerde er james Mcneill Whistler kennen, die een grote invloed op hem zou uitoefenen. In 1898-1899 schilderde hij vaak in Etaples, bij schilders van de kunstenaarskolonie in Giverny, en ook reisde hij enkele malen af naar Nederland. Vanaf 1901 exposeerde hij regelmatig in de Parijse Salon.

Frieseke verbleef in het begin van de 20e eeuw afwisselend in New York en Parijs, nam deel aan tal van internationale tentoonstellingen en won diverse prijzen, waaronder medailles op de Louisiana Purchase Exposition (1904), de Internationale Kunsttentoonstelling in Munchen(1904) en de Panama Pacific International Exposition (1915).New York   

Geïnspireerd door Whistler schilderde Frieseke vooral vrouwelijke Naakten en portretten, maar ook wel landschappen en ander genrewerk, meestal in zachte kleuren. Zijn stijl hield een beetje het midden tussen de decoratieve stijl van Les Nabis. met het intense kleurgebruik en de aandacht voor patronen, en het klassieke Impressionisme met haar interesse in zonlicht en atmosfeer.

Frieseke maakte ook wandschilderingen voor diverse Amerikaanse hotels, maar de puriteinse beperking die hij in de Verenigde Staten voelde weerhield hem van een definitieve terugkeer. In 1920 werd hij in Frankrijk opgenomen in het Legioen van Eer. Hij overleed in 1939 op 65-jarige leeftijd te Le Mesnil-sur-Blangy.